11 hemligheter som flygvärdinnan inte berättar för dig

Att flyga kan vara besvärligt – men med lite framförhållning och några knep i bakfickan kan du göra livet i kabinen så mycket enklare.

Några kanske tar en liten drink innan resan, en del är på flygplatsen i väldigt god tid och andra tar med sig en kudde på planet för att göra det bekvämt för sig.

Men det finns faktiskt ytterligare några knep som alla flygresenärer borde känna till – om vi ska tro på flygvärdinnorna.

Här får ni 13 tips som alla flygpassagerare borde känna till

ANNONS: Sugen på att boka en resa i sommar? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa resa. Läs mer här!

1. Skippa flygplanskaffet

coffeeInstagram / chasing.thenight

Vattnet som finns på flygplan brukar inte vara det bästa. Eftersom det tenderar att dra bakterier till sig brukar det vara klorerat, vilket en del kanske har känt när de beställer in sitt kaffe.

Även om vattentankarna på flyget rengörs med jämna mellanrum, så brukar det ofta finnas rester av slagg och sediment kvar i vattentankarna. Vattnet fylls även på via en släng som går bredvid avloppsledningen, ofta samtidigt och av samma person.

Så satsa hellre några kronor på ordentligt vatten, kaffe eller te inne i terminalen.

2. Undvik bubblorna

bubblor1Pixabay

Det är viktigt att fylla på med vätska när du flyger, eftersom luften är torrare i ett plan och det är lätt att bli uttorkad. Men undvik läsk och bubbelvatten om du inte vill ha en orolig mage. Tryckförändringen på hög höjd gör att bubblorna i magen växer sig större.

3. Därför släcks ljuset vid start och landning

wikiWikipedia

Bli inte irriterad när ljuset i flygplanet släcks – det görs för din egen skull.

Ljuset släcks av hänsyn till passagerarnas och kabinpersonalens mörkerseende. Måste ett flygplan evakueras är varje sekund värdefull och det finns ingen tid för att ögonen ska ställa om.

Det är viktigt att passagerarna ska kunna se de lysande ränderna i golvet, vid eventuell evakuering. Tänd läslampan om du behöver ljus, de påverkar inte mörkerseendet.

4. Du är inte ensam på flyget

insta11Instagram / julescorrales

En självklarhet för många – men inte alla.

Flygplan är tillräckligt trånga som dem är. Ha koll på dina händer, ditt hår, fötter och alla andra kroppsdelar så blir det så mycket trevligare för dina medresenärer.

5. Ge dricks

kabin11Wikipedia

Många vet inte att flygvärdinnor tar emot dricks.

Det finns ingen övergripande regel eller policy som säger att flygvärdinnor inte får ta emot lite extra drickspengar, men det kan vara en schysst gest.

Ibland kan det vara så enkelt som att räcka över en tidning eller ett magasin när du kliver av planet.

6. Brickorna = bakteriehärdar

brickor1Imgur / BabaYagaInJeans

Matbrickor och den du har framför dig i sätet rengörs inte lika ofta som de borde. Bara så du vet.

Ett tips är att ta med egna antibakteriella våtservetter, så kan du lätt tvätta av dem.

7. Lyft din väska själv

suit99Wikipedia

Förvänta dig inte att flygvärdinnorna ska lyfta upp din väska – många får nämligen inte göra det.

Det har att göra med arbetsmiljöregler, men ber du snällt kan de assistera dig. Så tänk efter nästa gång du blir tjurig om du inte får hjälp – fråga dig själva i stället hur bra det det skulle vara för din egen rygg om du tvingades lyfta hundratals med tio-kilos rullväskor på ett år.

Sugen på att boka en resa i vinter? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa resa. Läs mer här!

8. Snegla inte på grannen…

fligh1Flickr/GeorgeParilla

Visst du att du är 30 procent mer benägen att handla på flygplanet om du ser att din stolsgranne gör det? Skulle din granne dessutom vara en vän eller familjemedlem fördubblas sannolikheten för ett inköp.

Intressant fakta, eller hur? Värt att tänka på i alla fall, när köpimpulsen slår till.

9. Folk stjäl flytvästar

egypt1Wikipedia

Det händer faktiskt då och då. Flygbolagen ska undersöka så att alla västar är på plats varje dag, men inte före varje flight. Så kontrollera gärna en gång extra att flytvästen faktiskt sitter där den ska, under sätet.

10. Gömt lås på toaletten

toalett1Wikipedia

På toaletten vill man ju helst vara ifred, men det går faktiskt att låsa upp den utifrån på många flygplan. På utsidan av toaletten brukar det nämligen finnas en låsanordning, gömd bakom skylten med Rökning Förbjuden.

Bra att veta om det skulle inträffa en nödsituation!

11. Filtarna tvättas inte

shutterstock_500037421Shutterstock

Visst kan det vara skönt att gosa in sig i en filt på planet, när kylan kryper på?

En sak kan dock vara bra att veta: Filtarna tvättas i princip aldrig. De viks oftast bara ihop och stoppas om med ny plast, i bästa fall.

Dela gärna vidare dessa tips med alla du känner – förhoppningsvis hjälper det både personal och medresenärer nästa gång du flyger!

ANNONS: Sugen på att boka en resa i sommar? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa resa. Läs mer här!