14 av världens farligaste vägar – som kräver en förare med nerver av stål

I Sverige är vi allt som oftast bortskämda med väldigt bra vägar.

Men det finns andra ställen i världen där det kräver lite mer av dig som bilförare.

Vissa av dessa makalösa vägar i listan nedan är byggda för hand, andra är insprängda i berg men alla har en sak gemensamt – det är inga vägar för nybörjare…

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på hyrbil till din nästa weekendresa. Läs mer här!

1. Trollstigen, Norge

troll9
Imgur

Bergsvägen Trollstigen, som ligger vid den UNESCO-skyddade Geirangerfjorden, är en av Norges mest dramatiska och välbesökta turistmål – men inget för den höjdrädda!

2. Zoji La, Indien

palbe
Facebook/Palbe Dan

Bergspasset Zoji La ligger i norra Indien och den krokiga vägen mellan Ladakh och Kashmir bjuder på en he del utmaningar. På den smala vägen, genom svår bergsterräng, samsas både lastbilar och boskap om utrymmet.

3. Dalton Highway, Alaska

dalton1
Facebook/AlaskaPhotoGraphics

Dalton Highway är den mest isolerade motorvägen i världen. Den är 666 km lån och endast ihopkopplad med tre små byar. Den anses också vara en av de mest riskfyllda och snörikaste vägarna i världen. På med dubbdäcken!

4. Transfăgărășan, Rumänien

pixa11
Pixabay

Denna väg ligger i Karpaterna och genomborrar Făgăraş-massivet. Vägen når som högst 2034 meter och är den högsta vägen i Rumänien. Transfăgărășan är ett populärt utflyktsmål och känt för de storslagna vyerna – men när dimman är det krypfart som gäller…

5. Yungasvägen, Bolivia

yungas
Flickr/saf2285

Yungasvägen är ökänd för att vara mycket riskabel och har kallats ”världens farligaste väg”.  Tyvärr omkommer mellan 200 och 300 människor här varje år, men är sedan 1990-talet en väldigt populär turistattraktion, framför allt för mountainbikecyklister.

6. Guoliangtunneln, Kina

tunnel1
Imgur

Guoliangtunneln byggdes av lokalinvånarna under 1970-talet, som tröttnat på att staten vägrade bygga en väg mellan byarna och omvärlden. Vägen är knappt 3,5 meter bred – vilket gör den obehagligt trång när du får möte. Tunneln går igenom ett berg och har 30 ”fönster” – som ger en minst sagt skräckinjagande vy över stupen…

7. Atlantveien, Norge

shutterstock_459221722 (1)
Shutterstock

Atlanterhavsvegen i Norge är kulturminnesmärkt och har kallats ”århundradets byggnadsverk”. Den knyter ihop flera småöar och samhällen – har du tur kan du också få se valar bakom ratten!

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på hyrbil till din nästa weekendresa. Läs mer här!

8. Le Passage du Gois, Frankrike

wiki2

Passage du Gois är en 4,1 kilometer lång passage som länkar ihop staden Beauvoir-sur-Mer med ön Noirmoutier, utanför Frankrikes västkust. Men denna väg är inte som alla andra – två gånger om dagen svämmar den nämligen över.

wiki1

När högvattnet kommer dränks passagen med upp till fyra meter djupt vatten. Trots tydliga varningsskyltar händer det att tidsoptimistiska förare ger sig ut bland vågorna och fångas mellan tidvattnet. Som tur är finns det räddningstorn längs vägen som de nödställda kan klättra upp i vid behov…

9. Tianmen Mountain Road, Kina

shutterstock_305142284
Shutterstock

Denna häpnadsväckande bergsväg är 10 km lång och har 99 branta svängar. Höjdskillnaden mellan dess lägsta punkt och toppen är cirka 1000 meter. Om du åker här behöver du definitivt nerver av stål!

10. Gotthard-passet, Schweiz

shutterstock_517484491
Shutterstock

Detta är en av de högsta bergspassen i Alperna. En 64 km lång väg går från sida till sida och passagerarna kan njuta av natursköna vyer. Läckert, eller hur?

11. Eshima Ohashi-bron, Japan

bron99
Imgur

Denna japanska bro har förbluffat många, eftersom den snarare påminner om en berg- och dalbana. Eshima Ohashi Brigde knyter ihop städerna Matsue och Sakaiminato och är konstruerad på detta märkliga vis eftersom fiskebåtarna på sjön Nakaumi ska kunna passera under. Med en lutning på 6,1 procent på ena sidan och 5,1 procent är detta något alldeles speciellt!

12. Khardūng La, Indien

shutterstock_556721749
Shutterstock

Khardūng La ligger 5 552 meter över havet och  sägs vara den högst belägna vägen i världen, som kan trafikeras med motorfordon.

coolt1
Imgur

Vägen är stängd från oktober till maj på grund av snö. När den väl är öppen blir det ofta trafikstockningar på grund av det smala körfältet, jordskred och trafikolyckor. Höjdsjuka är också ett vanligt problem för turister som vågar sig upp hit på skumpiga vägar.

13. Hana, Hawaii

hana
Imgur

Denna 112 km långa väg ringlar sig mellan Kahului och Hana, på den hawaiianska ön Maui. Den smala, slingrande vägen förbinds av 59 broar, 46 av dem har endast ett körfält. Vägen är ofta stängd på grund av jordskred – men vyerna är oslagbara!

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på hyrbil till din nästa weekendresa. Läs mer här!

14. Militärvägen, Georgien

shutterstock_561099280 (1)

Georgiska militärvägen går från huvudstaden Tblisi – genom Kaukasus – till Stepantsminda vid den ryska gränsen. Vägen klassas enligt många som den vackraste vägen i Georgien och slingrar sig fram vid de massiva sluttningarna.

Visst skulle det vara häftigt att få ta en tur på dessa fantastiska vägar? Dela gärna vidare denna lista på Facebook, om du känner någon som du skulle vilja bila med här!