7 vanliga missar många gör innan de bokar flygresan

Att boka en resa kräver lite planering – även om du är en van resenär. Men oavsett hur ofta du flyger så finns det några smarta knep som alla borde känna till.

Här är 7 dyra misstag som du kan undvika innan du bokar din nästa flygresa.

Annons från Flygresor.se:
Sugen på att boka en resa i höst? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa weekendresa. Läs mer här och sök efter din drömresa.

1. Boka på måndagar

Ju tidigare du bokar, desto större är chansen att få ett bättre pris. Men det är också smart att titta på vilken dag som är billigast att boka resan på.

Att resa på måndag eller tisdag är ofta billigast. Flygbiljetterna är dyrast om man bokar på en söndag.

2. Kolla att passet är giltigt

Ett glömt eller ogiltigt pass kan både urholka reskassa och humör. Tvingas du göra ett provisoriskt pass kostar det cirka 1000 kronor och gäller bara för en enda resa.

Tänk på att kolla upp vilka passregler som gäller för landet dit du ska åka. Till exempel har infört nya regler, som säger att passet ska vara giltigt sex månader efter hemkomst.

3. Sista minuten lönar sig inte alltid

Sista minuten lönar sig ofta inte längre – att boka sportlovsresan 4 månader innan är att föredra.

Bokar du resa i semestertider eller på storhelger gäller det att vara ute i god tid för att hitta billigaste biljetterna. Enligt ekonomiprofessorn Claudio Piga är exempelvis hittar du billigaste biljetterna på Ryanair tio dagar före resan.

4. Kolla sökmotorer

Kolla biljettpriserna på flygsökmotorer. På en bra sökmotor kan du filtrera resultatet så du hittar resan och resebyrån som passar dig,

5. Vidga vyerna

Många låser sig till en viss flygplats när de letar flyg. Stora städer har ofta flera flygplatser, så det är bäst att kolla allihop.

Visst kan det ta lite längre tid att ta sig in till stan, men det skadar ju inte att kolla på olika alternativ.

6. Betala med kort

Att betala med kort har flera fördelar. Kontokortet ge dig ersättning vid förseningar eller borttappat bagage.

Men se upp med en sak! Kontokorts eventuella försäkringar brukar oftast gälla de resenärer som bor i samma hushåll som kortets innehavare. Blir kompisen eller släktingen sjuk och måste stanna hemma får du inga pengar tillbaka.

Annons från Flygresor.se:
Sugen på att boka en resa i höst? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa weekendresa. Läs mer här och sök efter din drömresa.

7. Boka enkelresor

Ett tips är att boka två enkelresor med olika flygbolag, något du kan få hjälp med att hitta på flygsökmotorer.

Det kan mycket väl spara dig tusenlappar, jämfört med om du bokar en tur/retur-biljett med samma flygbolag.