Alla spiraltrappor från medeltiden går medsols – här är geniala anledningen bakom

I Europa är vi bortskämda med ett rikt kulturarv och många gamla vackra medeltidsborgar och slott. Bara i Sverige finns det flera välbevarade borgar och personligen älskar jag att gå runt och upptäcka dess ofta fascinerande och häftiga historia.

Och om du någonsin har utforskat ett riktigt medeltidsslotts kanske du har märkt att de flesta påminner om varandra. Alltifrån stora vallgravar till imponerade stenmurar och valv – de flesta medeltidsslott är verkligen enastående exempel på stor ingenjörskonst.

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa weekendresa. Läs mer här!

sundby1
Wikipedia Commons / Maotser

Men det finns faktiskt ett genomgående drag i de flesta medeltida slott som du kanske inte noterat – men som kanske är något av det mest intressanta. Alla trappor är nämligen byggda medurs och anledningen är smått genial.

spiral1

Trappornas riktning var tänkt att göra det svårare för en angripare att komma upp för trapporna och att dra sitt svärd. En spiraltrappa som roterar medurs ger också försvararen en bättre rörelsefrihet.

Slottsherren, eller hans soldater kunde också placera sin vänstra hand på den centrala pelaren för balans och lättare slå nedåt med sitt svärd i sin högra hand. Trappornas konstruktion medurs gör också att en eventuell angripare också exponerar mer av sin kropp – vilket skulle göra det lättare för en försvarare att komma åt sin fiende.

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Varje enskilt trappsteg kunde också utformas för att göra det svårare för angriparna. Vissa trappor utformades med ojämna steg – en del var högre, medan andra var kortare. Resultatet? Någon som var bekant med slottet hade järnkoll på trappans alla små egenheter, men en fiende hade betydligt lättare för att snubbla och tappa balansen.

geograpg
Wikipedia Commons

Trapporna förutsatte dock att försvararna är högerhänta, vilket förstås kunde vara ett problem för vänsterhänta. Så vad gör en vänsterhänt slottsherre?

Tja, det finns faktiskt några intressanta undantag i historien.

castle1
Geograph

Ferniehirsts slott i Skottland var hem till adelsfamiljen Kerr och enligt legenden var många i familjen vänsterhänta. Många av klanens Kerrs försvarsverk och slott hade därför ”Ferniehirst-konstruerade” spiraltrappor – som går motsols istället för de traditionella medurs.

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa weekendresa. Läs mer här!

”Vänster-trappan”, som upptäcktes 1891, gjorde det betydligt lättare för klanen Kerr att försvara sitt slott, samtidigt som det var en väldigt stor utmaning för alla som försökte ta sig in utan lov.

Det blev sedan en tradition inom klanen att utbilda alla sina vakter och soldater att slåss med vänster hand – något som ledde till uttrycket ”Kerr-handed” eller ”corrie-fisted”, för att beskriva någon som slåss med sin vänstra hand, skriver Scotclans.

clan5
Wikipedia Commons

Visst är det en rätt fascinerade detalj som finns gömda i dessa medeltidslott? Jag hade i alla fall ingen aning om detta, så dela gärna vidare denna artikel så att fler av dina vänner kan lära sig mer om detta. Kanske kan det hjälpa någon att briljera nästa gång ni är ute och reser eller spelar ett frågespel 🙂