Anledningen till varför kabinpersonalen alltid håller armarna bakom ryggen när du går ombord

Föreställ, för ett ögonblick, att du är på flygplatsen och på väg till din drömresa.

Att du ska flyga för att komma dit, att du går ombord planet och att du möts av en vänlig och hjälpsam flygvärdinna.

Fundera nu på; hur står hon när du kliver ombord?

Jag vet, det kanske är en udda fråga.

När jag själv tänker tillbaka så står ju många flygvärdinnor och kabinpersonal med armarna bakom ryggen när du välkomnas in i planet. Men varför?

ANNONS: Klockrena chansen – nu kan du flyga till Asien för under 3000 kronor. Läs mer här!

calling1

Denna position, med armarna bakom ryggen, är inte bara något som kabinpersonalen gör när du välkomnas ombord.

Du kanske också har märkt hur flygvärdinnorna går fram och tillbaka längs gångarna i position, med armarna försiktigt bakom ryggen. 

Och eftersom det varken verkar vara den mest naturliga eller mest bekväma positionen, kunde jag inte låta bli att fundera på saken.

Vad som ytterligare komplicerar detta mysterium?

Det faktum att inte alla flygvärdinnor står eller gå på detta sätt. Trots allt, om du tänker tillbaka på några av dina ombordstigningsupplevelser, så brukar det finnas gott om besättningsmedlemmar som rör sig lite överallt – i gångarna, uppe vid bagagehyllorna och för att hjälpa passagerare. Inte alltid så lätt att hålla koll på, alltså.

Så varför står då vissa flygvärdinnor med armarna bakom ryggen?

Jo, det visar sig att just denna del av kabinpersonal har en särskilt viktig uppgift: att räkna passagerarna.

kabino1

Att räkna passagerarna på planet för att kontrollera att antalet s0m går ombord på flygplanet motsvarar det antal som flygbolaget har i sin lista.

Flygvärdinnan har vanligtvis en enkel klicker-räknare, så att hon kan hålla noggrann koll på planets passagerare, som kan variera från så lite som 25-30 personer till över 600 på ett Airbus-plan.

ANNONS: Klockrena chansen – hitta billigaste resan till Spanien. Läs mer här!

Och vad det gäller deras små promenader upp och ned längs kabingången?

Det är helt enkelt för att göra en andra räkning när alla passagerare sitter ned sina säten.

På så sätt kan flygpersonalen vara säkra på att antalet personer som checkats in och passerat genom gaten motsvarar det antal människor som faktiskt sitter på planet.

cross1

Ibland fyller också sammanställningen en viktig funktion för att beräkna planets vikt och för att hjälpa besättningen att att eventuellt stuva om i lasten. Vid andra tillfällen, när flygbolagen har överbokade flygningar, kan räkningen hjälpa till att avgöra hur många människor som får gå ombord från stand-by listan.

ANNONS: Kolla in – så hittar du billigaste sista minuten-resorna.

Varför bakom ryggen, då? Visst varierar det från flygbolag till flygbolag, och ofta från individ till individ, men de flesta känner nog igen att flygvärdinnan eller stewarden står med armarna bakom ryggen när du går ombord.

Troligtvis handlar det om att de inte vill dra för mycket uppmärksamhet till sig själva eller sin uppgift, skriver bloggen CabinCrew. Att hålla sina händer och räkna clicker bakom ryggen gör det mer diskret för alla ombord.

Dela gärna vidare denna lilla ”hemlighet” om du också funderat på detta tidigare! Förhoppningsvis kan dina vänner lära sig något nytt 🙂