Forskare: Därför bör du spendera mer pengar på familjeresor än dyra leksaker

I Sverige köps det leksaker till barn för flera miljarder varje år, enligt Statistiska Centralbyrån.

Men enligt flera ledande barnpsykologer borde föräldrar istället lägga sina pengar på semester med familjen istället.

Forskare hävdar till exempel att semester och resor är bra för hjärnans utveckling och kan hjälpa barn att bygga upp sin kunskapsbank och koncentrationsförmåga. 

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa weekendresa. Läs mer här!

Flickr/Visit St. Pete/Clearwater
Flickr/Visit St. Pete Clearwater

”Har du någon aning om hur stor del av alla leksaker och presenter till barnen som de faktiskt inte vill ha eller inte värderar särskilt högt”?

Den frågan ställer sig Oliver James, en av Storbritanniens mest respekterade barnpsykologer och författare.

Han är kritisk till den köphysteri och prylfixering som många föräldrar blåser upp, genom att ständigt köpa nya leksaker till sina barn. I stället menar James att de stora summorna som läggs på leksaker istället borde användas till familjeresor.

Forskning har visat att vuxna värdesätter semester och resor högre än prylar, enligt brittiska The Telegraph. Och barnen känner precis likadant.

Men en sak är viktig att förstå: Barn och vuxna kan värdesätta olika aspekter av en resa.

”Det första och vanligaste misstaget som många föräldrar gör är att de utgår ifrån sig själva. Många av de spännande och intressanta sakerna på en ny plats – i föräldrarnas ögon – kan vara dödligt tråkigt för de flesta barn – finkultur är ett exempel”, säger Oliver James.

Vilken typ av semester är bäst för barnen?

”Barn ser världen annorlunda”, förklarar Oliver James.

Bara det faktum att det kan serveras en speciell apelsinläsk på franska caféer, istället för Fanta, kan en fascinerande detalj som etsar sig fast på barnets minne långt efter att semestern är över.

Och det säger något om hur annorlunda ett barn kan uppleva vissa resmål och platser. Därför tipsar barnpsykologer om att låta barnen får uppleva saker på egen hand, utan trycket från familjemedlemmar.

”Om du ger en 2-åring en present kan hon istället bli helt uppslukad av presentpappret. Det liknar barn på semestern. Vi borde låta dem upptäcka själva hur de vill utforska omgivningarna”.

Självklart är den något mer avslappnande atmosfären på en semester också positivt för familjesammanhållningen.

”Vårt samhälle idag, med det stressande betygssystem som barnen har, påminner mycket om de påfrestningar som vi ser i vuxenlivet . Semestern tar oss bort fysiskt från detta, från våra pressade vardag där alla är fokuserade på att uppnå sina mål. Då finns det tid för att slappna av och vara lekfulla tillsammans”, säger Oliver James.

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på din nästa weekendresa. Läs mer här!

vaca

Visst finns det en poäng i att ta med sina barn på en resa istället för att köpa massa dyra prylar? Med dagens moderna leksaker är det ju dessutom lätt att barnen blir sittande framför en skärm och inte kommer ut och rör på sig tillräckligt mycket också. Det behöver inte heller vara så dyrt att komma bort ett tag, bara i Sverige finns det ju fantastiska platser man som familj kan åka till.

Dela gärna vidare denna artikel om du tycker att fler borde åka på familjeresa – istället för att köpa massa leksaker!