Oväntade knepet för att bota din flygrädsla – på några minuter

Var fjärde svensk är mer eller mindre flygrädd, enligt experter på området.

Lyckligtvis går det att behandla flygrädsla på många olika sätt – alltifrån kurser till lugnande medicin kan vara effektivt.

Men du kan också jobba mycket med det mentala, på egen hand.

Ett särskilt knep, framtaget av överläkaren Werner Silfverskiöld, har visat sig väldigt framgångsrikt.

Och det bästa av allt med att testa denna oväntade metod? Du kan testa den när du vill, du slipper betala för dyra behandlingar och du kan förhoppningsvis bota din flygrädsla för alltid!

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på hyrbil till din nästa weekendresa. Läs mer här!

Så här botar du din flygrädsla på bara några minuter:

Just denna metod kallas ”Emotion Eradication”, EE, och går ut på att du ska försöka smälta samman två rädslor till enbart en. Det låter kanske som lite hokus-pokus, men enligt Werner Silfverskiöld fungerar det.

1. Håll ut båda dina händer och tänk att minnet av känslan från din dåliga upplevelse ligger i din högra hand.

2. Tänk dig sedan att du lägger rädslan du känner idag, men utan själva minnet, i din vänstra hand.

3. För sakta men säkert föra samman de två händerna och försök sedan att hålla känslan av de blandade känslorna i händerna i 3-4 minuter.

4. Till slut försvinner rädslan för gott eller åtminstone krymper.

Övningen kräver förstås en hel del koncentration, men jag hoppas att den kan hjälpa fler där ute som har problem med flygrädsla.

flying1

10 bonustips för hur du också kan minska din flygrädsla:

1. Identifiera din rädsla

Det blir lättare att identifiera och bearbeta rädslan om du kan försöka minnas hur och när flygrädslan började. Kanske är det känslan av att sakna kontroll som skrämmer dig? Eller är det rädslan över att vara instängd?

2. Skippa alkohol

Många tar några öl eller ett glas vin för att ”bota” flygrädsla, men det fungerar sällan i längden. Alkohol kan dessutom ge motsatt effekt och förstärka din rädsla inför nästa flygning, eftersom du inte bearbetat problemen i grunden.

3. Lita på säkerheten

Du kanske har hört det många gånger förr, men att flyga är bland de säkraste sätten att ta sig fram. Ta gärna reda på mer fakta kring hur säkert flyg är och vilka säkerhetsrutiner som flygbolag, piloter och flygplatser har.

4. Avslappningsövningar kan hjälpa

Ta några djupa andetag, slappna av och fokusera på ditt resmål istället för att gripa krampaktigt i armstödet när du blir orolig.

5. Läs på om flygplan

Att läsa på om flygplan kan också hjälpa att dämpa rädslan. Då får du dessutom bättre koll på vad som orsakar alla ljud och varför det uppstår turbulens, som många upplever är obehagligt.

ANNONS: Sugen på att boka en resa i vår? Hos Flygresor.se kan du vara säker på att hitta det absolut bästa priset på hyrbil till din nästa weekendresa. Läs mer här!

6. Åk till en flygplats

Testa att åka till en närliggande flygplats och lär känna miljön. Det kan vara avstressande att bara sitta och ta en fika och titta på plan som landar och flyger iväg.

7. Stressa inte

Att komma väl förberedd inför en flygresa är alltid viktigt, men kanske extra bra om du upplever ett stressmoment inför flygresan. Se till att du sovit ordentligt och fyllt på med energi, det brukar hjälpa att lugna nerverna.

8. Ta kontakt med personalen

Kabinpersonalen är vana vid att resenärer är flygrädda och brukar vara duktiga på att ge svar på alla frågor kring ämnen som kan tänkas oroa dig.

9. Dölj inte din rädsla

Ett sätt att bearbeta rädslan är att prata öppet om det. Var fjärde svensk känner oro för att flyga, så du är definitivt inte ensam om detta. Det finns också kurser, så kallad kognitiv beteendeterapi, som kan hjälpa till att minska eller bota flygfobi.

10. Flyg mycket

Det hjälper inte för alla, men för vissa. Många upplever att ångesten minskar och till slut försvinner när flygvanan har satt sig. Att undvika en av dina största rädslor brukar sällan vara ett bra alternativ.

Eftersom alla förmodligen känner någon som lider av flygrädsla tycker jag vi kan vara schyssta och dela vidare alla dessa smarta tips på Facebook, så att fler får chansen att få hjälp med sin oro. Tillsammans kan vi förhoppningsvis hjälpa någon som är rädd för att flyga!